FAQ

Wat fijn dat je de moeite neemt om hier te kijken! Ik geef antwoord op allerlei vragen die ik regelmatig ontvang via e-mail, Instagram of bij workshops. Kijk of jouw vraag er ook bij staat en misschien ontdek je zomaar ander leuks over mijn werk. Saat jouw vraag er niet bij, mail me dan gerust.

Welke materialen gebruik je?

Leuk dat je zelf ook wilt tekenen! Je kunt je hier gratis aanmelden voor het ontvangen van Creatieve inspiratie in je mailbox. Je ontvangt dan direct een lijst met tekenmaterialen die ik graag gebruik. Wil je echt leren hoe je dit tekenmateriaal goed kan gebruiken en hoe je kan starten met jouw creatieve leven, volg dan mijn online workshop Tekenmaterialen.

Welk sketchbook adviseer je?

Kies vooral een tekenboekje dat jou aanspreekt. Om je op gang te helpen schreef ik hier wat mijn favoriete sketchbooks zijn. Wil je meer weten van de sketchbooks die ik gebruik, hoe ik ze vul en waarom ik deze of toch een andere fijner vindt, bekijk dan eens mijn online workshop Tekenmaterialen. Zo kan jij ook heel bewust jouw favoriete mobiele tekenatelier samenstellen!

Welke stiften gebruik je voor een muurtekening?

In deze video vertel ik hoe een muurtekening tot stand komt en laat ik zien welke stiften ik gebruik voor deze muurtekening. Dit zijn stiften van Uniball, maar je kunt ook acrylstiften van Edding of Molotow gebruiken. Kies vooral welke kleuren, stiftdiktes en kwaliteit jou aanspreken. Voor het tekenen op tegels kun je ook de stiften van Uniball gebruiken, maar houd er rekening mee dat je tekening niet watervast is. Ik gebruik hiervoor speciale sterke verfmarkers.

Welke beamer adviseer je?

Mijn beamer is er een van Epson, deze is inmiddels al ‘oud’. Wat is vooral belangrijk? Dat je ontwerp vergroot wordt geprojecteerd. Aangezien dat de basis is van de functie van beamers, blijkt dat het niet zo spannend is welke je gebruikt en kan ik je dus geen specifiek merk of type adviseren; je zit niet zo snel fout!

Hoe ben je gestart als illustrator / creatief ondernemer?

Om te beginnen is het goed om te weten dat ik al 10 jaar als ondernemer werk. Daarin zit een belangrijk deel, niet alleen goed kunnen tekenen of creatief zijn. Een ander belangrijk deel is marketing: laat de wereld zien wat je doet en welke boodschap je wilt vertellen. Doen, maken, laten zien is het allerbelangrijkste. Wil je een workshop geven? Geef een workshop. Wil je goed worden in waterverf? Leer het en breng dat in beeld. Laat jouw stijl zien, waarin onderscheid jij je? Lees in dit interview – helemaal onderaan – mijn tips voor vers tekentalent.

Hoe digitaliseer je een illustratie?

Ik teken het liefst zo lang mogelijk rechtstreeks op papier. Ik gebruik een scanner om mijn illustraties te digitaliseren. Hierop volgt altijd een zo eenvoudig mogelijke nabewerking in Photoshop, want de lijnen en kleuren komen met een scan nooit zo krachtig overeen met de werkelijkheid. Het programma heb ik mijzelf aangeleerd over de jaren, met tutorials en aanvullend door enkele extra lessen tijdens mijn opleidingen.

Mag ik jouw illustraties gebruiken?

Leuk dat je mijn beeld zo mooi vindt! Neem even contact op als je interesse hebt in het herplaatsen ervan. Als wij vooraf geen contact hebben gehad waarbij je mijn uitdrukkelijke toestemming voor een gebruiksdoel hebt gekregen, dan heb je ook geen wettelijk recht om mijn beeld te gebruiken. Ik schrijf er hier meer over, maar je kan je ook elders op internet of in boeken uitgebreider verdiepen in de Auteurswet.