Seawhite of Brighton, 14 x 14 cm

Seawhite of Brighton in gebruik

Op Instagram en tijdens workshops krijg ik vaak de vraag in welke tekenboekjes ik teken met waterverf. De vragen gaan vaak over het formaat en de kwaliteit van het papier, maar ik kijk ook naar hoe een boekje open valt, de omslag en of het gemakkelijk te bestellen is ergens online. Hieronder bespreek ik in willekeurige volgorde mijn 3 (of eigenlijk 4) favoriete sketchbooks van dit moment. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Overigens is onderstaande blog volledig vrij van sponsoring gemaakt, puur om mijn favorieten te delen en jullie vragen te beantwoorden.
Aanvullende antwoorden over prijs, beschikbaarheid en exacte specificaties, kun je het beste zelf even googlen, aangezien dat gemakkelijk te vinden is en je zo een (web)shop kan vinden die bij jou past. En als je een idee wilt krijgen vande maat: op iedere foto ligt ter vergelijking een potlood of pen bij.

Lekker veel tekeningen maken in dit sketchbook

Het tekenboekje van Seawhite of Brighton dat ik nu voor een tweede keer aan het vullen ben, vind ik fijn omdat het papier niet zo plechtig is. Plechtig? Ja, dat het papier niet zó mooi aquarelpapier is, dat je er spontaan geïntimideerd van raakt. En dat terwijl het wel goed waterverf kan hebben. Je moet er niet vreselijk nat-in-nat op gaan werken, maar een kleurtje of wat kan het wel hebben! En een beetje hobbelend papier en een uiteindelijk geleefd uiterlijk van de matte buitenkant van het boekje, vind ik juist wel lekker: ik heb het boekje dan echt helemaal eigen gemaakt. Verder: het boekje valt goed open bij de naad, dus fijn om er overheen te tekenen, maar een klemmetje of twee is aanvullend wel prettig. Doordat het papier niet zo spannend is en het boekje hartstikke dik is, is het een fijnerd om gewoon lekker alledaagse krabbels in te maken. Ook voor tekeningen waar je niet persé drie uur aan wil wijden. Weet dus dat het even duurt voor je ‘m vol hebt, wat ik dan ook wel weer een nadeel vind, omdat het boekje dan lang mee moet gaan, je voorlopig geen nieuwe uitdaging vindt in ander formaat of ander papier en je steeds veel van je inmiddels kostbare tekeningen meesleept. De omslag blijft door de lange vultijd niet erg mooi en is bij mij een beetje kapot en gevlekt. Tot slot is de prijs fijn voor hoeveel boekje je krijgt. Het boekje komt in allerlei maten, maar deze vierkante van 14 x 14 cm heeft mijn persoonlijke voorkeur.


Strathmore toned gray

Strathmore toned tan

Tekenen in kleur, zwart en wit

Dit boekje van Strathmore is nog niet zó favoriet dat ik er al meerdere heb gevuld, maar ik vind ‘m wel erg inspirerend om in te werken en raad deze daarom aan. Het merk heeft allerlei soorten papier, maar deze kies ik dus specifiek om de tint. Het ingetekende sketchbook is de toned gray, de nieuwe die voor me klaarligt is de toned tan, met een warmere kraft/ kartonkleurig papier. Het papier is geweldig om in te werken met zwarte lijntekeningen, maar ook om lekker op te highlighten met wit. Dat maakt het zo uitdagend! Op dit papier gebruik ik waterverf meer ingetogen en vaker als kleuraccent, maar het papier kan het waterverf redelijk hebben, net als bij die van Seawhite of Brighton eigenlijk. Ook hier valt de naad genoeg open en is de binding fijn, zodat je erover kan tekenen, maar heb je een klemmetje nodig om deze een beetje vast te houden. De buitenkant van het boekje voelt lekker zacht, maar de omslag is wel degelijk hardcover. Deze blijft mooi door het wegblijven van krassen en scheuren, maar is door de matte afwerking wel gevoelig voor vlekken. Het boekje dat ik hier gebruik is A5 formaat.


Moleskine Watercolour pocket

Moleskine Watercolour Pocket in gebruik

Losgaan met waterverf op grote vlakken of in meeneemmaat

Waarom favoriet
Moleskine watercolour, tot nu toe zeker mijn meest favoriete boekjes. Ik heb er al meerdere gevuld waarvan er hier thuis een fijne stapel ligt. Dat is meteen een van de pluspunten: de boekjes zitten redelijk snel vol, wat het leuk maakt om deze te vullen per project of in een bepaald tijdvak. Dat helpt voor mij ook als stok achter de deur om er lekker in te tekenen. De boekjes blijven onder andere daardoor ook mooi, want ik sleep ze geen maanden aaneen mee. Overigens is de omslag ook erg fijn en mooi, in hardcover en met een gladde afwerking, dus lekker stevig én vuilafstotend. Er zit een elastiekje omheen dat ik niet echt bewust gebruik, maar dat met het ‘sluiten’ van mijn boekje wel het gevoel van onschatbare waarde versterkt. Overigens is die af en toe wel handig om rond de pagina te doen waarop je werkt, dan vind je die vlot terug. Het papier is waterverfpapier, wat betekent dat je aan twee zijdes lekker los kan met behoorlijk nat werken. Nu moet ik zeggen dat ik af en toe wel een soort ‘plekje’ op een pagina lijk te hebben, waarop de verf niet helemaal lekker pakt. Dit komt af en toe voor en neem ik voor lief. Het tekenboekje valt erg goed op, tekenen over de naad is geen probleem en klemmetje is niet persé nodig. Het sketchbook komt in twee maten, namelijk pocket en large. Ik ben gék op de pocketversie, die roept zoveel zin om te tekenen op! Het is een ontzettend klein boekje, wat voor veel creatieven totaal niet werkt. Ik ben er dol op dat het boekje dan in het etuitje bij mijn tekenspullen past (naast mijn iets grotere paspoort) en ik alles super compact bij elkaar heb. Dat vergroot het gevoel van vrijheid en overal kunnen tekenen. En omdat ik toch van de details ben, vind ik het prima om een wat kleiner stuk papier te vullen. En het gevoel als het boekje gevuld is: zo klein en zó gevuld met herinneringen en geluk, zá-lig.

Nadelen
Nadeel van het boekje: de binding zit op de korte zijde, wat het juist tot een leuk boekje maakt, maar ook wel erg gericht op landschappen of langwerpige tekeningen als je het boekje een halve slag draait. In deze lijn mis ik ontzettend een zelfde maat boekje, maar gebonden over de lange zijde.

Large variant
Overigens is ook het tekenboek in large fijn om alle bovenstaande redenen, met uitzondering van het formaat, natuurlijk. Ja, je kan er lekker groter in werken en dus alles wat meer aandacht geven in je illustraties. De binding op de korte zijde is hier een nog groter nadeel vind ik, omdat het boekje daardoor lastig handelbaar is als je ergens buiten, zonder tafel en uit de losse hand wilt tekenen. En bijvoorbeeld in het vliegtuig is het boekje veel te breed voor het klaptafeltje, ruzie had ik ermee toen ik naar Portugal vloog voor werk afgelopen maand.

Prijziger, maar ook luxe voor je kostbaarste tekeningen
De boekjes van Moleskine zijn duurder, maar komen ook wel echt met merkbaar meer luxe, zoals bijvoorbeeld een papieren opbergvakje achterin. En als ik zie hoeveel tijd, energie en herinneringen ik in ieder boekje steek, heb ik de prijs er prima voor over en vind ik het heel fijn te weten dat ik op de stevigheid van deze boekjes kan vertrouwen.


Moleskine Watercolour large

Hahnemühle Watercolour: klaar om te proberen

Waterverf tekeningen op een bijna vierkant formaat

Op de beurs Creative World in Frankfurt, waar ik vorige maand werkte aan een muurtekening, kreeg ik van Hahnemühle dit sketchbook rechtsboven. Nou ja, krijgen, ik heb er een beetje naar toe gestuurd aangezien ik wist van het bestaan van dit boekje en ’m graag wilde, op de beurs aankopen niet mogelijk waren en ik niet zo gauw wist waar ik het boekje thuis kon kopen. Het is een sketchbook met waterverfpapier maar dan met de binding over de lange zijde, zoals ik dat van Moleskine al zo lang wil. Doordat de binding daar zit, kan je op een opengeklapte spread een bijna vierkante tekening maken, wat me ook wel eens aanspreekt ten opzichte van het brede formaat dat Moleskine aanbiedt. Dit boekje ga ik nog proberen, maar ik heb eerst nog twee andere boekjes waarin ik bezig ben, om vol te tekenen.

Wow, ik wist niet dat ik zoveel kon vertellen over sketchbooks, maar eigenlijk verbaast het me ook niet, aangezien ik er serieus zóveel plezier en geluk uit haal. Wat is jouw favoriete sketchbook? Wil je dat hieronder delen? En ik ben ook benieuwd of je nu een boekje uit deze lijst gaat proberen?

Zin om meer te leren over tekenmaterialen en hoe je daarmee een (her)start kan maken aan je creatieve leven? Ik maakte hierover speciaal een splinternieuwe en laagdrempelige online workshop: Tekenmaterialen online. Zin om meer te lezen of jezelf te trakteren en deze te volgen?

Leer mij ontspannen tekenen!