Illustraties voor een jaarkalender voor heel groen Nederland

Planten tekenen voor Intratuin, wat een toffe opdracht! Zeker omdat ik al meerdere keren mijn workshop Jungle drawing heb gegeven bij Intratuin over heel Nederland. Om bladeren, planten en bloemen nu in bepaalde sferen en thema’s te mogen illustreren voor de jaarplanner van 2019 was een opdracht helemaal naar mijn hand! 12 unieke prints tekenen in waterverf, die samen toch een geheel vormen, hoe doe je dat? Ik vertel je in deze blog hoe de tekeningen tot stand zijn gekomen.

 

Planten in waterverf tekenen

He wat lekker om, na uren enthousiast praten over planten tekenen, nu zelf aan de tekentafel te schuiven met dit onderwerp en een hoop waterverf.
Ik vroeg Intratuin om bij iedere maand passende plantnamen door te geven (zo ver reikt mijn groenkennis inderdaad nog niet, lieve mensen) waaruit ik zelf een visuele combinatie maakte van steeds 3 planten.
En wat bleek voor mij het meest lastig in het tekenen van deze opdracht? Dat waar ik vaker even overheen moet: eerder mijn handen van het werk af halen. Als je te lang aan een tekening zit, verliest het soms zichtbaar het losse en handgemaakte. En zo maakte ik best wat planten en bladeren, die uiteindelijk te ‘af’ bleken. Ik weet mezelf dan gelukkig met een paar tekentips zó weer terug op het juiste spoor te zetten. Die tips geef ik mijn workshoppers in Jungle drawing ook altijd, want ik blijk niet de enige doorgeslagen perfectionist, die als ‘ie eenmaal tekent niet meer te stoppen is.

Klein kader, groots effect met patronen

Zoals je ziet in het resultaat van de jaarplanner is de gevulde ruimte met mijn tekeningen niet erg groot. Deze indeling kende ik vooraf zodat ik de compositie daarop kon inrichten. Het is belangrijk dat juist dat wat je wel ziet een goed ritme en voldoende witruimte heeft.
Ik besloot daarom patronen te ontwerpen die konden dienen als achtergrond. 12 designs, iedere maand een andere sfeer, maar met eenheid door steeds die gelijke ruimteverdeling en natuurlijk lijnen en kleuren.
En nu vind ik de patronen te gaaf geworden om alleen als decoratieve rand in een planner te laten zien. Kijk hoe tof! Ik heb er een paar geprint en gefotografeerd: het is toch echt te gek als kaart of bijvoorbeeld behang?

Geïllustreerd patroon als interieurdecoratie

Precies! Ik heb de laatste tijd al meer patronen getekend en ben van plan dat nog veel meer te gaan doen. Dit idee is er al jaren maar nu is het er de tijd voor. En dat is begonnen met mijn eerste behang in waterverf dat nu in onze eigen woonkamer hangt! Nieuwe projecten en producten met andere prints zijn ook al onderweg, waarvan sommigen straks ook (inter)nationaal verkrijgbaar!
*UPDATE* Hier zie je productlijn voor de keuken waar ik op doel. Of bekijk alle patronen die ik inmiddels heb ontworpen hier!

Leer mij planten tekenen met waterverf