3 jaar handlettering tips in één mooi boek

Afgelopen najaar werd ik door uitgever Kosmos gevraagd een boek te schrijven over handlettering. Iets waar ik vroeger al van droomde, toen ik zelfs als 10-jarige al mijn manuscript naar een Tilburgse uitgever bracht. Hoewel met een ander onderwerp, kwam mijn boek nu echt uit, compleet met ‘auteur: Karlijn van de Wier’.
In een heel korte termijn moest het boek geschreven worden en eigenlijk ging dat me nog heel goed af ook: ik heb de afgelopen jaren zóveel workshops in handlettering gegeven, dat ik alle tips die ik heb gemakkelijk aan kon bieden als een goed gestructureerd en opbouwend verhaal. Stap voor stap werk je van lijnen naar letters en van letters naar je eigen poster.

Je dagelijks leven in handlettering

Als je me al even volgt, dan weet je dat ik graag in mijn sketchbook of art journal teken om daarin hele gewone dingen uit mijn leven te tekenen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je heel gewonde dingen bijzonder kan tekenen. Als je een oude schoen natekent, dan levert dat écht een gaaf plaatje op. En andersom werkt het ook: heel gewone dingen zoals een voorraadpot kun je bijzonder maken door daarop te tekenen.
De kratten op zolder zien er leuker uit met etiketten in handlettering. En als je zin hebt om letters te tekenen maar je weet geen tekst? Ontleen je inspiratie dan gerust uit het dagelijks leven. Teken in letters je ontbijt, wat je die dag kocht of wat je morgen anders wilt doen.
Het hoeven geen mooie (of afgezaagde) quotes te zijn: jouw leven in letters vastleggen in een boekje is geweldig!

 

Van lijnen naar letters in laagjes

Handlettering is zo leuk omdat je altijd terug kan vallen op de basisvorm van de letter. Daarop ga je steeds laagjes leggen die de letter uiteindelijk getekend in plaats van geschreven maakt. Je kan daarin zo ver gaan en varieren als je wilt en dat maakt het haalbaar voor velen.
Ik leer het je in mijn boek stap voor stap, maar verwacht ook niet te schools natekenvellen, want dat vind ik totaal niet bij het plezier passen. Je tekent om te ontspannen en wil er beter in worden, maar dat gaat volgens mij door te tekenen uit enthousiasme met tips en daarom leer ik je vooral góed te kijken naar letters. Zo hoef je niet na te doen, maar snap je zelf hoe je ze kan opbouwen.

Letters en interieurstyling

Voor mij hoort handlettering bij mijn creatieve levensstijl waarbij ik mijn omgeving mooi wil maken en mooi wil vastleggen. Mijn sketchbooks horen daarbij, maar ook de muurtekeningen waarbij ik handlettering gebruik. Die sfeer van een creatieve lifestyle breng ik met mijn boek. Dan is het ook nog eens zo’n lekkere hardcover met het fijne okergeel als accentkleur, wat het voor mij tot zo’n heerlijk koffietafelboek maakt!

Mijn boek Letter journal kopen

Past dit bij de manier waarop jij letters zou willen leren tekenen? En ben je benieuwd naar mijn boek of heb je ‘m al? Bekijk hieronder een video van een inkijkexemplaar: een boek zoals je ‘m koopt en hoe een lezer hierin de ruimtes heeft benut om te handletteren.

Op bol.com lees je de leuke reviews! Overweeg je mijn boek te kopen, dan vind ik het leuk als je dat wilt doen door deze link naar Bol.com te gebruiken. Misschien wel bij je bekend dat auteurs maar een klein percentage van ieder verkocht boek ontvangen. Als je via deze link klikt en je bestelling doet, krijg ik er een bescheiden extra vergoeding voor en hoef jij niet meer online te zoeken. Dank je wel vast!

De sfeervolle foto’s bij deze blogpost maakte Lisanne van de Klift.

Bestel mijn boek Letter Journal hier