Mijn illustratieve werk op nationale televisie

‘Natuurlijk werk ik mee!’ was zo ongeveer mijn reactie op het berichtje van stylist Wendy. Voor haar interieurproject in Zwaag voor het programma weer verliefd op je huis van vtwonen, vroeg ze mij bij te dragen in de vorm van een muurtekening. Nadat ik eerder wat voor vtwonen had mogen maken, zag ik dit als een hele goede en toffe next step in onze samenwerking. Wat is het ontzettend gaaf om bij te mogen dragen aan zo’n toonaangevend programma. En dan ook nog met zo’n lekkere eyecather!
Een geweldig project natuurlijk, maar hoe doe je dat: tekenen in een favoriet programma, op een muur van bewoners die je nooit hebt ontmoet, waar fouten eigenlijk geen optie zijn, de camera’s naast je draaien en de tijd beperkt is? Ik vertel je over mijn ervaring!

 

 

Muurtekening maken op camera

Gelukkig heb ik inmiddels best wat ervaring met hoe ik soepel en het meest handig een muurtekening kan maken. Hiervoor bereid ik me altijd uitgebreid voor, wat samen met Wendy ontzettend fijn verliep. We kozen voor een eyecatcher, omdat er op zo’n opnamedag simpelweg de tijd niet is voor een enorme muurtekening met veel details (en stiekem kwam het ontzettend mooi uit in dit interieurontwerp).
In het programma laat ik zien dat ik werk met een beamer, om mijn ontwerp precies en vlot op de muur aan te kunnen brengen. Je kan je voorstellen dat het op tv-opnames geen mooi gezicht is als er zo’n enorm lichtvlak van de beamer in beeld te zien is, dus die moest zo snel mogelijk weer uit. Terwijl Viktor, Wendy en de klussers ondertussen andere opnames maakten, kon ik in de achtergrond lekker verder tekenen aan m’n vis.

 

 

Tekenen op tv

In beperkte tijd de muurtekening plaatsen was even een project, maar met hard werken heb ik het gered. Met de beamer de outline en grove lijnen tekenen en daarna de rest invullen. Daar gaat heus wel eens iets niet zoals ik had bedoeld, maar door ontspannen door te werken en een onverwachte lijn op te nemen in het geheel, is het resultaat toch precies zoals ik het gaaf vind.
Terwijl tv-team vtwonen aan het lunchen was in dezelfde woonkamer, werkte ik door aan de sea bass. Zoals ik gewend ben van eerdere tv-opnames, werd ik tussendoor vergezeld van fluffy microfoons en grote camera’s om tijdens het ontstaan van de tekening te vertellen over mijn werkwijze. Dat gaat natuurlijk nooit ineens goed en je wilt verschillende momenten van het maken van de muurtekening op tv vangen. Om uiteindelijk na montage terug te zien dat ik niet zo’n kletskous lijk als ik echt ben, maar vooral wel héél vaak mijn toffe tekening goed in beeld te zien!

Ik ben ontzettend tevreden over het resultaat, dat zowel stoer als sfeervol is, maar ook een moderne uitstraling heeft. Het is een fijne eyecatcher geworden in het prachtige interieur en maakt de huiskamer lekker levendig. Heb jij de uitzending gezien? En hoe vond je het optreden van Mr. Sea Bass?

Bekijk hier de uitzending
Fotografie: Barbara Kieboom

Delen: