Planten tekenen voor een miljoenenpubliek

Een getekende poster van een tuin, waarin allerlei tips staan om een levende tuin aan te leggen. Een buiten met niet alleen tegels, maar ook bodembedekkers en regentonnen, dat werk.
De opdracht om dit te visualiseren kreeg ik van Milieucentraal. Komt die briefing even goed uit, met onze naderende nieuwbouwwoning die we opgeleverd krijgen, met als tuin een zandhoop met resten puin.
En hoe gaaf: het resultaat wordt verspreid over heel Nederland in huis-aan-huis-bladen!

Afwijken van de gekregen opdracht

Milieucentraal wilde een kijkje geven in een tuin, met daarin hun fijne tuintips opgenomen. Omdat ik deze wilde uitlichten, tekende ik die eerst. Smullen was dat, het is heerlijk om al die kleine tuin-situaties uit te werken. Terwijl deze groene eilandjes samen op papier een geheel begonnen te vormen, werd me duidelijk dat het verdere kijkje in de tuin beter weg kon blijven: het is zo al een fantastische plaat!


 

Flexibel kijken zonder denken

Hoewel ik zonder overleg en onbewust flink van de briefing ben afgeweken, waren ze het bij Milieucentraal met me eens en vinden ze de poster prachtig!
Dit is echt weer zo’n fijn inzicht: soms denk je dat iets mooi of een goed idee is, maar laat het beeld je zien wat mooi is. Het helpt dan om te kijken met je ogen, niet met je hersens die de opdracht nog opgeslagen hebben. De boodschap komt nu zelfs nog sterker over en is ook visueel heel aantrekkelijk en duidelijk.

Deze flexibiliteit is zó belangrijk tijdens het tekenen, niet alleen over zo’n opdracht heen, maar ook met iedere lijn die je zet. Noem je resultaat niet ‘fout’ als blijkt dat het niet overeenkomt met wat je bedoelt of verwacht had. Kijk! Reageer op wat je ziet: misschien is het wél heel goed of positief verrassend, ook al voldoet het niet aan je verwachtingen.

Hoe vind jij de poster? Heb jij ‘m al op je mat gekregen in zo’n krantje? Heel benieuwd!