Te weinig tijd om te tekenen? En als je dan zo’n moment voelt, ‘m toch maar laten gaan omdat zo’n vel papier te intimiderend is (en de bank als hangplek aantrekkelijker)? Ik geloof dat tekenen net zoiets is als sporten, gezond eten, mediteren: je weet dat het goed voor je is en je er diep vervuld door kan raken, maar ermee starten of het volhouden is vaak een drempel. Geeft niets. Nu we weten dat tekenen in dit rijtje thuis hoort, kunnen we maar beter kijken naar hoe we die drempel zo laag kunnen maken dat je er zó overheen stapt. Ik geef je 8 methoden, gedachten en afspraken met jezelf die je aan het tekenen zetten.

 

1. Bekijk sketchbooks van anderen en voel je vuur oplaaien

Gebruik vergelijking, maar dan in je voordeel. In plaats van scrollen door je social media timeline, ga je in 15 minuten alleen inspirerende sketchbooks van anderen bekijken. Zoek bijvorbeeld gericht op #illustratedjournal #artjournal #watercolour. Dit is iets wat bij mij een énorme verrukking geeft om ook mijn boekje te vullen.
 

2. Voed je inspiratie, maar voorkom frustratie

Voel die inspiratie en je creatievuur oplaaien en stop met kijken, begin met maken. Mooie beelden kijken is verslavend en je kan je er enorm in verliezen: voor je het weet is je geplande tekentijd verloren aan scrollen, en je zelfvertrouwen en zin om te starten tegen je gekeerd. Gebrúik de inspiratie en laat het niet worden tot frustratie omdat er altijd anderen beter zijn.
 

3. Gebruik een tekenboekje

Sta jezelf toe om direct te tekenen in een boekje. Spannend, maar juist daarom ook verbindend. Zie het als een verslag van je leven dat ontstaat en daarbij mag best de tekenzoektocht in beeld. Dat is ook je leven. Het mooie en lelijke, het gewone en het supergewone. Blader terug in je boekje en zie hoe tof het is dat je eerder het meest onnozele alledaagse hebt vastgelegd. Je eigen werk vormt dan je inspiratie, want als je toen gekochte en nagetekende allesreiniger in je boekje staat, dan wil je dat nieuw ontdekte recept of de sleutels van je nieuwe huis er helemaal in.
 

4. Kies vaste momenten als tekentrigger

Nieuwe gewoontes leer je het beste als je een trigger voelt, zoals voor het ontbijt of juist na het avondeten even tekenen. Die regelmaat maakt dat je je tekenmomentje op den duur gaat missen als je ‘m niet doet. Hang ‘m het liefst op aan een bestaande structuur of tijd, dan is je kans van doorzetten groter.
 

5. Maak een aantrekkelijk tekenmomentje

Deze heb ik geleerd sinds ik samenwoon met Arjan: maak een ‘momentje’ van je ontspanning. Door (steeds opnieuw) een comfortabel plekje of situatie in te richten voor je vaste tekenmoment, maak je de kans op het tekenen groter en aantrekkelijker. Van alleen een pen en papier loop je zo weg, terwijl je een tekenset-up met je favoriete materiaal, een kussentje voor in je rug, kaarsjes op tafel en muziekje aan, minder gemakkelijk doorbreekt.
 

6. Maak belachelijk kleine doelen

Je kan je doelen voor tekenen in tegenstelling tot vorig punt ook juist héél klein maken zodat alle bezwaren vervallen: iedere dag 3 minuten of 1 lijn tekenen. Probeer maar eens en je zal merken dat als je eenmaal zit, je niet zomaar stopt. En doe je dat wel, dan staat dat begin er om morgen gemakkelijk bij aan te sluiten voor je volgende lijn.
 

7. Maak het supersimpel en teken het meest gewone

Spreek met jezelf af het zo eenvoudig mogelijk te doen: teken een heel gewoon, alledaags ding. Door supersimpele onderwerpen te kiezen denk je daar niet te lang over na, zie je vlotter resultaat en durf je meer te rommelen. Het is immers niet zó belangrijk of dat willekeurige kuipje boter er perfect op staat. Dit maakt het beginnen en doorgaan zo laagdrempelig, dat je vaker meer wilt!
 


 

8. Gebruik een cliché of metafoor

Dat onderwerp kiezen is een enorm stuikelblok voor velen. Maak het jezelf gemakkelijk en denk gerust in cliché’s of juist in metaforen. Je wilt je dagelijks appeltje wel wéér tekenen, maar nu eens niet als je zoveelste stilleven: teken een spreekwoord met een appel uit of beroep je op het klassieke verhaal van Adam en Eva. Een ander idee is juist metaforen verbeelden, zoals dat ik me aan het eind van kappersbezoekjes steeds zie eindigen als een ‘Lodewijkje’ met een ontploft krullenkapsel: dus teken ik die. En check, zo kom je tot originele beelden en onderwerpen, die beginnen bij iets heel alledaags.
 

Nu lekker zelf meteen aan de slag!

Wat zou het fijn zijn om gemakkelijker die tekenpen op te pakken he? Mij helpt het soms om even een inspiratie-injectie te nemen, in de vorm van een inspirerend creatief boek zoals mijn Letter journal of een fijne (online) workshop. Je bekijkt hier al mijn workshops die honderden creatieven voor jou al volgden. Live of online: ik help jou graag met mijn eenvoudige tekentips die bij je passen!

Bekijk alle workshops