Zit je dan, lekker gesetteld met je splinternieuwe tekenboekje en pennetjes. Die spulletjes kopen was zo leuk, maar nu je ervoor zit om die eerste lijnen te trekken, lijkt het niet meer zo’n goed plan. Want what on earth teken je dan? Nou ja, ehm… alles?

Maar serieus, álles is leuk om te tekenen en alles is leuk als het eenmaal getekend is.
Het is iets met die handgemaakte lijn, wat magie geeft aan dat stuk papier voor je. En ja, dat geldt ook voor de wiebelige, sukkelige en scheve lijn. Uitzondering is de liniaal-lijn, die doet gewoon niks met je. Een kaarsrechte lijn is saai.

Weet je nog waarom je je ook alweer aangetrokken voelde tot tekenen? Dat handgemaakte! Dat het net niet helemaal klopt, dat het papier lekker ervan hobbelt, dat het uit jou komt. Wil je perfectie, maak dan een foto of een print. Wil je tekenen, omarm – en vier – dan het feit dat het nooit recht wordt!

Dus: kijk eens voor je en teken wat je ziet. Alles (niet tegelijk).
Teken je taperoller, iets lelijkers en onboeienders in het dagelijks gebruik kan ik haast niet verzinnen. Pak je 5 minuten wachten op het station en teken het waar-ga-ik-naartoe-en-hoe-laat-bord. In zo’n korte tijd moet het wel scheef worden. Leg het stoffige kastje vast die je vond bij de kringloop, vóórdat je ‘m opknapte. Of teken je hoofd als je bij de kapper zit met folies in je haar. Niet charmant, toch leuk.

Teken ook gewoon wat op het eerste gezicht lelijk en niet boeiend lijkt en vertel je leven van dat moment.

Al deze lelijkheid, ligt getekend vast in mijn boekjes en vertellen wat over mijn leven van dat moment. Het maakt niet uit hoe je het doet: tot in detail uitgewerkt of heel snel gekrabbeld, deze tekeningen zijn allemaal geweldig om te hebben. Bedenk je eens hoe ontzettend saai die perfecte-weergave foto’s van deze onderwerpen zouden zijn geweest, oeh gaap!

Dus pak je pen en teken je sloffen, je chocoladewikkelfrommeltje (ik weet dat je die eet), of de afstandsbediening (en niet gaan zappen).
Zie je het niet helemaal zitten tussen jou, je pen en papier of ben je juist lekker bezig en wil je meer, volg dan mijn (online) cursus Just Drawing als kickstarter.

Delen: