Als je eenmaal aan het tekenen bent, ontstaat vaak de behoefte aan een eigen stijl. Het vinden van wat jouw stijl is, is een belangrijk onderdeel in je creatieve proces. Je eigen stijl helpt je om werk van jouw hand herkenbaar te laten zijn voor de buitenwereld, je te onderscheiden van wat anderen maken en (daardoor) je eigen werk meer te waarderen. Maar hoe vind je nu jouw stijl? Ik geef je 7 manieren om ‘m te achterhalen.

 

1. Verbind je aan materialen en favoriete onderwerpen

Vroeger heb ik van álles getekend en geknutseld en met veel materialen en onderwerpen kennisgemaakt. Inmiddels weet ik dat niet punniken of hout bewerken mijn richting is: ik ben het beste in het platte vlak. Sinds enkele jaren weet ik dat waterverf perféct past bij mij (zoals verbazingwekkend goed zichtbaar in mijn online workshop Tekenmaterialen). Sindsdien weet ik ook dat ik voor nu geen mensen wil tekenen. Klanten kunnen het willen, mijn beelden kunnen erom vragen, maar ik word er niet blij van. Niet mijn onderwerp. Door daar heel eerlijk over te zijn naar jezelf, geef je de ruimte om te voelen of iets voor je werkt. Verbind je eens aan die materialen van voorkeur en je favoriete onderwerpen: die focus helpt je om daarin snel thuis te raken en je eigen stijl te ontwikkelen.
Dit betekent overigens niet dat ik gerust de punnikklos nog eens aan een creatief project zou wijden of in mijn vrije tijd niet ook heel graag tweedehands meubels opknap. Ik heb alleen vooral gekozen voor het alledaagse sfeervol tekenen met waterverf als mijn ultieme creatieve uitingsvorm.

2. Jij maakt nu altijd het beste

Voel je je eenmaal thuis met de materialen waarmee je werkt? Weet dan dat specifiek jíj en precies nú het beste maakt. Je gaat namelijk niet zitten tekenen om er een potje van te maken. Je doet naar beste kunnen wat jij nu kunt creëren. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, hoe je concentratie is of wat voor weer het is, komt er iets uit dat je zelf meer of minder waardeert. Weet wel dat wat er dan kennelijk komt uitgerold, hetgeen is dat jij als uniek schepsel op dit moment als beste resultaat kan maken en accepteer dat dit jouw stijl is.

3. Accepteer jouw creaties als jouw stijl

Best waarschijnlijk ben je geïnspireerd geraakt door beelden van anderen: ‘dat wil ik ook’. Je gaat vervolgens zelf maken en… ‘het lijkt nergens op’. In dat laatste zit het ‘m: waarschijnlijk heb je iets gecreeërd dat prima herkenbaar is als dat pak beschuit of het uitzicht vanaf je bureaustoel. Het lijkt alleen totaal niet op 1: de werkelijkheid of 2: die getekende versie die creatieveling X maakte van een pak ontbijtspullen. Het lijkt niet, want het is gemaakt. Handgemaakt. Door jou. En er zijn minstens duizend redenen waarom het niet lijkt en mogelijk en hopelijk niet gaat lijken. Dit is namelijk jouw stijl. Jouw versie van de getekende werkelijkheid. Dit is hoe jij dat doet en wat eruit komt. Door te accepteren dat wat jij maakt, kennelijk je stijl is, ontstaat er ineens heel veel ruimte. Vanaf dat punt weet je waar je graag specifiek beter in wilt worden en op welke mooie stukken of juiste typische gekkigheden je de nadruk wilt leggen. Welkom eigen stijl, omarm ‘m en maak ‘m nog meer jou!

4. Jezelf vergelijken met wat je absoluut niet bent

Zoals bij 3 omschreven is vergelijken om ook zo te willen maken, niet erg handig voor je. Vergelijking kan wel helpen als je je vergelijkt met iemand die hetzelfde doet, maar dan duidelijk anders. Of beter nog, als anderen dat voor je doen. Het liefst zo, dat je er bijna een beetje boos van wordt. Denk aan iemand die simpelweg zegt: ‘oh jij tekent ook, dat is net zoals van die strips van Fokke en Sukke’. Ik heb daar geen persoonlijke mening over, maar ik weet wél dat je mijn werk daar niet mee kan vergelijken omdat het echt niets met elkaar te maken heeft. Je voelt dan heel duidelijk: ‘ja hallo, het zijn óók illustraties, maar mijn tekeningen zijn toch veel meer…’ Wat op die laatste stipjes komt, is datgene hoe jij heel duidelijk voelt wat jouw stijl is.

5. Dat wat jou geen enkele moeite kost

‘Ja, maar dat doe ik gewoon’. Juist, precies dát geeft aan waar jouw kracht ligt. Met mijn broer Jeroen heb ik dit gesprek al vaker gehad. Het voelt als een soort fraude: ‘dit is zo belachelijk makkelijk voor mij, dat kan je toch geen stijl noemen’ of ‘daar kan ik toch geen geld voor vragen?’ Al zoekende over de jaren heb ik mezelf, maar ook hem zien uitkomen bij die eigen stijl. Door het durven zien, benoemen en erkennen van dat wat jij als gewoon ziet, de wereld in te gooien als jouw stijl. Zo houd ik ervan om het meest alledaagse te tekenen: prachtig hoe mooi simpel is. Zo is het voor Jeroen heel logisch om even een spuitbus te pakken en iets (een muur, auto of boot) een knallende kleur (of tien) te geven. Wat is jouw gewoon en kun je inzetten?

6. Tot waar jij gaat, dat is jouw stijl

Je bent het vast me me eens: een lijntje, met daarop een bolletje en rondom aan dat bolletje vast getekende rondjes: dat is een bloem. Een schilderij van een compleet uitgewerkte roos die haast niet van echt is te onderscheiden: da’s ook een bloem. Allebei gecreëerd. Allebei een stijl. De een meer symbolisch, de ander fotorealistisch. Ergens tussen deze beeltenissen in zit waarschijnlijk het resultaat van jouw tekening. Sommige creatieven kúnnen niet anders dan iets tot in het kleinste detail uitwerken, anderen houden het na 3 minuten voor gezien. Een bloem is een bloem. En het is hoe dan ook prima. Op het moment waarop jij denkt: zo is ‘ie wel bloem genoeg’, heb jij je stijl bepaald.

7. Durven een ‘lelijke’ stijl te omarmen

We kennen het commentaar op de ‘streepjes’ van Mondriaan of de ‘kindertekeningen’ van Picasso. De kunst lijkt ‘m daar niet in de vaardigheid te zitten: ‘met een liniaal kan ik ook wel lijnen trekken en mijn kind van drie tekent ook zo’. Hoe meer uitgewerkt kunst lijkt te zijn – vaak is dat idee gekoppeld aan hoe realistisch het beeld eruit ziet (denk Nachtwacht) – hoe kunstiger het wordt gevonden. Maar tekenen, schilderen en kunst gaat verre van alleen om de uitvoering. Man man, als je toch eens wist wat een moeite het kost om tot een concept of idee te komen, dat ook dúrven uit te voeren en het zogenaamd simpel, lelijk of onaf te laten zijn. Echt héél knap. Of je het móói vindt, is iets anders. Je hoeft geen ‘mooie’ plaatjes te maken voor ieders oog, maak wat gemaakt moet worden en geniet van joúw resultaat en jóuw stijl!

Ontdek jouw stijl al makende

Je eigen stijl kun je niet bedenken: door te tekenen en goed te kijken wat er ontstaat, ontdek je deze. En het gaat om het accepteren van wat jouw handen maken en daarin het eigene uitvergroten. In mijn live workshops kijk ik met je mee wat jouw werk van jou maakt. Of volg een online tekenworkshop en voel wat echt bij jou past! Leuk als ik je mag inspireren, doe je mee?