30 muren aankleden met lijntekeningen

Wat begon als een enorm muurtekeningen project, eindigde in een hele verzameling XL-illustraties. Een gebaar van gelijke grootte – namelijk 120 x 200 cm – maar dan afneembaar en zodat de muur eronder nog eens geverfd kon worden.
De interieurontwerpers van Pinx Design benaderden mij om de gangen van het nieuwe senioren wooncentrum den Haagacker in Valkenswaard subtiel te verrijken met een groot gebaar. 30 grote gebaren, om precies te zijn.
Illustraties mét een betekenis, want deze verwijzen naar de lokale bloemencorso en het vogelverschrikkersfestival (moestuin, boomgaard en akkerland). Rustige lijntekeningen in een verder kleurrijk gebouw, die de smalle gangen van dit centrum indrukwekkend verrijken. In hele korte tijd een mega style-statement over grote oppervlaktes van het interieur.

 

 

Hoe je een zoveelste stuk groente, fruit of dahlia interessant tekent

Tja, daar hang je dan boven je 9 variaties van dahlia’s. Wetende dat ‘ie uitvergroot gaat worden tot 2 meter hoog is het best confronterend om die bloem in z’n uppie leuk te tekenen. Laat staan een wortel. Of een bes.
Ik vind het geweldig om lijntekeningen te maken en helemaal op te gaan in de vormen, licht en schaduw van mijn onderwerp. Het is dan wel belangrijk om steeds te variëren in de composities en op welke manier ik het onderwerp weer zou geven. Want stel je voor, alleen een appel midden op zo’n hoog bord, of een losse bloemkool alleen in al dat wit om ‘m heen, geeft een niet erg uitdagend beeld. En hoewel de borden nooit naast elkaar zichtbaar zijn zoals op deze webpagina, vond ik het wel belangrijk dat er overal steeds iets nieuws te zien is.

 

 

Het keyword is variatie. Soms een product alleen op het bord, soms een verzameling ervan. Soms van heel dichtbij of juist los in ‘de ruimte’. Strak en recht van voor, of in dynamische lijnen over het vlak.
Door de uitgewerkte eenvoudige lijntekeningen in zwart en wit vormen de borden samen een stijlvol geheel. En hoewel de verzameling van mijn beelden samen er kleurloos uitzien, heeft het ontwerpbureau juist in de grotere ruimtes gekozen voor mooie kleurcombinaties en -vlakken. Een fijne combinatie van sfeer, rust en sprekende lijnen.

En de uitvoering? Die werd natuurlijk weer gedaan door het signing bedrijf van mijn broer Jeroen.

Vind je ook dat de organische lijnen de lange gangen subtiel doorbreken?

Delen: