Voelt een citytrip voor jou ook vaak als niet echt uitrusten? Iedere dag kilometers lopen om de betreffende stad helemaal gezien te hebben. Al de highlights, plus nog wat hotspots én het hippe eettentje dat iedereen tipt. Zo ging ik lange tijd door mooie Europese steden: hele dagen de stad doorkruisen en hopen op mooie pleintjes en uitzichten: gezien? En weer door! En dan eindig ik de dag met een wat ik nu als wat vlak gevoel zou omschrijven: moe, zere voeten, veel telefoonfoto’s en een irritatie of wat met mijn vriend Arjan verder.

Tekenen als dé manier om echt te beleven

Hoe anders beleef ik onze trips sinds ik teken. En ik niet alleen, Arjan is ook blij met die nieuwe Karlijn. Op onze vakanties zie ik constant prachtige, tekenwaardige onderwerpen om me heen. Alles is te gek om vast te leggen!

Afgelopen reis in Engeland was een ultiem voorbeeld: we liepen van de parkeerplaats in Bath een brug over, de stad in en het eerste pleintje dat we zagen: ja, prachtig! Een fijne deli-zaak waar we even koffie zouden drinken. Ik vroeg Arjan of ik mocht tekenen en daar ging ik: 1,5 uur heb ik in de zon gewerkt aan de tekening waar ik bij het terugzien nog steeds zóveel bij voel. We lieten lekker eten komen, praatten over de wereld, er kwam een bewonderaar voorbij en een prachtige Britse oma mét wandelstok en de opmerking ‘what a lóvely day, isn’t it?’ Wat ik wil zeggen is dat dit zo’n fijne beleving was op allerlei vlakken. Ik was écht daar op het plein, zat er in alle rust, omgeven door de fijnste zintuiglijke prikkels. Als we direct erna de stad uit hadden gemoeten om wat voor reden dan ook, dan had ik niet het gevoel dat ik iets moois had gemist: ik had Bath écht gezien en heb mezelf een prachtig cadeau gedaan in de vorm van de tekening in mijn boekje.

Door het tekenen heb ik geen gevoel van haast meer om de stad van alle kanten te zien, maar kan ik echt mijn ogen lekker laten rusten op die ene plek die ik prachtig vind. Bath ga ik nu niet meer vergeten om mijn eigen redenen, terwijl het vast om heel iets anders bekend staat dan het gele restaurant dat ik bleek te hebben getekend. En Arjan, die is blij dat ik ook echt rustig kan gaan zitten en genieten zonder het gevoel te hebben of te geven dat we ‘door moeten’. Kijken op de kaart wat we hierna moeten zien. We zijn er al. Het is mooi.

Tekenen op reis laat je de plek die je bezoekt veel dieper beleven. En ook al ben je niet bij de hipste koffieplek beland, er is altijd wel iets om te tekenen: het uitzicht, de balie met koffie-apparaat of je eigen bakkie thee met taart. Ook lelijke dingen zijn getekend trouwens heel leuk. En je hoeft er niet altijd 1,5 uur voor uit te trekken. Drie kleine krabbels van een plek waar je was geeft de sfeer ook goed weer en hebben ook dat diepergaande effect op het beleven van je omgeving. Een foto maken en later op je verblijf afmaken is ook een goed idee.

Leren citytrippen met een tekenboekje in de hand

Wij, of misschien meer ik, heb geleerd dat we een citytrip het best kunnen opbouwen rondom rustmomenten. We houden allebei van lekker eten – ook als manier om een beetje cultuur te proeven (Arjan) – en die momenten zijn perfect om ook even mijn omgeving te vangen in mijn sketchbook. We starten met een koffiemoment halverwege de ochtend, lunch, drankje ‘s middags en lekker eten ‘s avonds. Allemaal tekenmomentjes. Daartussen doen we dan iets, liefst een beetje gericht. Een gebouw bezoeken, een museum in, de kleine straatjes ontdekken of een wandeling in het stadspark. (Ook soms tekenmomentjes). Misschien voor jou al lang en breed algemene kennis, maar ik had even nodig om te ontdekken dat we zo het beste ritme voor ons beiden hebben en ik op deze manier een citytrip in mijn boekje kan vangen en het daarmee echt beleef.

En nu heb ik echt zo’n zin om weer te gaan dat ik even vliegreizen ga kijken! Ga jij het voortaan ook zo doen?

Wil je ook leren je reis te vangen in mooie tekeningen? Volg mijn workshop Travel drawing en ga naar huis met een geweldige persoonlijke poster van jouw belevenissen op reis!

Bekijk mijn Travel sketching workshops