Fouten in je tekening, we willen ze allemaal niet en toch gaan we ze vieren. Want wat blijkt, die dingen maken je tekeningen verrassend creatief, lekker handgemaakt en jou tot een ontspannen creatieveling. Vijf redenen om jouw fouten in je voordeel te gebruiken.

 

1. Jouw zogenaamde fouten zijn alleen maar andere verwachtingen

Wat fout gaat in je tekening, is niet meer dan een andere verwachting van wat op papier is beland en er in je hoofd zat. Je had gehoopt dat je die lijn anders zou zetten, een mooiere ronde lijn, of een streep of vlek die sowieso niet had moeten bestaan. Hoe harder je baalt, hoe hardnekkiger een beeld van het resultaat zich al in je hoofd had genesteld. ‘Vier’ deze tegenvallers: omarm de scheefheid in je tekening en teken dóór. Zo maak je je verwachtingen rondom tekenen minder zwaar en daardoor het tekenen zoveel gemakkelijker en leuker!
 

2. Scheve gebouwen zijn de reden waarom je tekent

Dit punt werkt fijn mee met punt 1. Waarom zijn getekende plaatjes zo zalig? Omdat ze handgemaakt zijn: imperfect en een beetje wonky. We streven geen foto na. Je wilt juist een lekker scheef gebouw met een wiebelig terras en een kloddertje boom. Het streven is geen fotoboek, maar een sketchbook vol herinneringen die zichtbaar door jouw ogen en handen zijn gegaan.
 

3. Fouten komen er, dus teken dan maar vlot met pen

In iedere tekening komen fouten. Ik heb het ook. Met potlood starten helpt, maar zodra je met pen overtrekt, wiebel je toch een keer scheef. Extra balen. Ik heb mezelf erop toegelegd in mijn sketchbook meteen met pen te tekenen. Zo staat er veel vlotter een tekening, maak ik meer en vergroot mijn tekenplezier. Leg dus op tijd je potlood – en het eeuwig verbeteren – aan de kant en teken die lijnen!
 

4. Leren door fouten heen te tekenen voelt bevrijdend

Tja, en dan staat die verkeerde lijn in je sketchbook. In pen. Dé manier is ‘m niet drie-keer-overtrekkend verbeteren, maar ontspannen door tekenen met waar je de lijn wél had gewild. Negeer de foute lijn en teken er gewoon over, langs en doorheen. Einde tekening blijkt dat je ‘m amper nog ziet. Dit schouderophalen en door tekenen voelt ontzettend bevrijdend en verbetert je tekeningen aanzienlijk.
 

5. Jouw fouten maken je hypercreatief

Soms is de fout in pen groot. Heel groot. Je hele pagina is verpest en je wilt ‘m uitscheuren. Niet doen. Ik heb ook wel eens benauwd gezeten boven een flaterpagina, maar de motivatie om de spread te redden maak ik altijd groter. Door ál je materiaal en ideeën in te zetten, kun je je tekening repareren. Blijf kijken, laat gerust je onderwerp (deels) los en geef het beeld wat het nodig heeft. Daaruit ontstaat vaak iets wat je zelf nooit had bedacht. Je voelt je hoofd gewoon opengaan. Je boort een creativiteit aan die niemand je kan leren. Jeej voor fouten!
 

Kom lekker fouten maken

Als je meer tekent, zet je meer verkeerde lijnen en snap je op den duur het kunstje: scheve lijnen zijn irritant, ik kan maar beter door tekenen. Tijdens mijn workshops online kun je zien waar ik fouten maak en hoe ik daarmee omga. En tijdens live workshops kan ik jou helpen om anders naar je lijnen te kijken: ze zijn vaak helemaal niet fout! Kom je lekker misplaatste lijnen zetten?

Leer mij ontspannen tekenen!