De geschiedenis vangen in tekeningen

Wat gaaf toch? Intratuin is niet zomaar een keten van winkels zonder gezicht, maar achter iedere vestiging zit een verhaal van een ondernemer. De locaties in Deventer, Lochem, Almelo en Apeldoorn horen allemaal bij de familie Vreeman, die al pre-Intratuiniaans zich bezig hielden met landschappen, tuinen, bloemen en planten. Aan mij de fijne taak om dit verhaal tot een mooi geheel in beeld te brengen voor het nieuwe pand van Intratuin Deventer. Hartstikke leuk, er is iets aan die nostalgie die me zo aanspreekt om uit te tekenen!

Het begint allemaal met een bosje bloemen

Geschiedenis klinkt als woord zo saai, maar in de praktijk vind ik het vaak zo interessant om te horen dat iets heel groots misschien maar is begonnen bij een bosje bloemen. Als je denkt aan Intratuin, denk je aan zo’n groot bedrijf, dat je er niet echt één persoon achter ziet. Laat staan een levensverhaal. Ik vind het dan prachtig om te horen dat deze vier locaties Intratuin bij één ondernemer horen: Hendrik Vreeman. En dat zijn vader ook al bouwde aan het eerste tuincentrum; tuincentrum Vreeman. En dat dát weer kon groeien uit het werk van opa en oma Vreeman, die ooit startten met die bloemenzaak op een hoek in Lochem, terwijl overgrootopa ook al als hovenier werkte. Heerlijk toch?

Die nostalgie en die duidelijke sprongen in een bedrijfsgeschiedenis vind ik geweldig om vast te leggen. De oude gebouwen waar het ooit allemaal in begon en waar het bedrijf in groeide, eerdere logo’s die werden gebruikt en het geheel maken tot een sfeerplaat waarin je meteen die sfeer van het bedrijf proeft. We hebben hier relatief veel gebouwen gebruikt om het verhaal te vertellen en de herkenbaarheid te vergroten bij de klanten, want: die vestiging ken ik (nog) wel. Hierbij vond ik dat een portret van Vreeman junior en senior niet mocht ontbreken, net als bloemen en planten als oorsprong van het verhaal. Samen maken de beelden een sprekend geheel van deze bedrijfshistorie.

Ben je benieuwd naar andere verhalen van toffe bedrijven? Ik tekende er meer tot complete platen en enorme prints, je bekijkt ze hier.