Wat zijn we er goed in: onze wens om te creeëren lekker saboteren met onze gedachten. Gedachtehoopjes die we zelf aanmaken, met je eigen hoofd nota bene! Ik geef hieronder 8 gedachten die bij mij wel eens passeerden en roet in het eten gooiden en waarvan ik weet dat ze in meer hoofden op bezoek komen. Als je ze herkent, dan weet je waarom het tekenen je éigenlijk niet lukt en kun je ze hopelijk vervangen voor je tekenpennetje!

 

1. Tekenen is niet nuttig

Wat een rotgedachte: je leeft niet voor de nut toch? Dit hele denken is de sloophamer voor alle plezier en creativiteit in je leven en bovendien: tekenen is énorm nuttig. Als je opgaat in tekenen ervaar je een flow, voel je je diep vervuld en help je je energie met sprongen vooruit. Nuttiger kan niet. Door alleen in nut te denken over de invulling van je tijd, trek je je leven zo strak als een machine die moet produceren en je raadt het al: daarin neem je alle ruimte weg voor creativiteit.
 

2. In de tijd dat ik teken, kan ik net zo goed die was wegwerken

Nog zo één: ieder vrij moment kan je vullen met iets in het huishouden. Er is altijd wat te doen en er zal altijd wat te doen blijven. Als jij je tekenmoment niet pakt, dan is ‘ie verloren. Als jij je was niet doet, dan doe je ‘m later wél, simpelweg omdat je je andere sok nodig hebt. Door je huishouden voorop te stellen op wat erin je borrelt, haal je over de jaren de passie en het plezier uit je leven.
 

3. Even lekker Instagrammen is ook ontspannen

Op een vrij moment je telefoon of een ander scherm pakken betekent inschakelen en direct een fijn gevoel ervaren, omdat je nauwelijks iets hoeft te doen voor gegarandeerd oppervlakkig genot. Bovendien kan het liggend. Tekenen vraagt een actieve houding, investering in tijd en energie en heeft ook nog een risico op ‘mislukken’. Logisch dat je sneller grijpt naar optie één, waar niets mis mee is, maar hij kost je wel veel tijd. Bedenk je eens hoeveel tekenmomenten je al hebt laten lopen door te kiezen voor de meer fastfood-ontspanning.
 

4. Tekenen duurt lang

Denk jij. Want waarom zou het niet 5 minuten kunnen? In onze hoofden is er nooit tijd, en toch zijn we op de hoogte van het laatste nieuws, Facebook of zitten we in zoveel Whatsappgroepjes. Door tekenen als een plechtige activiteit te zien, wordt het groot en zwaar in je hoofd, waardoor je wacht op een soort beginsignaal of een vakantie om te kunnen tekenen. Zo begin je nooit, of maak je het zo groot, dat je niet meer durft.
 

5. Ik kan toch niet zo goed tekenen als….

Dat klopt, je kan inderdaad niet zo goed tekenen als diegene waarmee je je opwaarts vergelijkt. Jammer dat je nooit denkt aan dát je uberhaupt tekent, tegenover een overgrote meerderheid die er niet eens aan begint. Of hoeveel beter en gemakkelijker jij nu tekent dan je vroegere zelf. Nee, liever vergelijken we ons met ons voorbeeldfiguur en als je daar in de buurt komt, kies je gewoon een ander waarmee je je eigen werk kan omlaag halen. Lekker hoor, daar gaat je tekenpret.
 

6. Voor tekenen heb je inspiratie nodig

Je kan natuurlijk niet zomaar gaan zitten en beginnen met tekenen. Dat denk je tenminste. Eerst moet je op Pinterest kijken om inspiratie en tips op te doen. Dat je daarmee je eigen ideëen, tijd en soms ongemerkt je zelfbeeld van je tekenvaardigheden zomaar om zeep kan helpen, heb je vaak niet door. Voor je het weet is je avond voorbij, ligt je lat torenhoog en staat er geen streep op papier. Doei tekenzin. Zó jammer!
 

7. Ik heb eerst goede materialen nodig

Een veelgehoorde overtuiging, want je hebt toch materialen nodig? Dat klopt en deze kunnen je ook een enorme boost geven om te starten. Maar het eigenlijke en echte tekenen zit niet in de materialen. Die zit in jou. Sterker nog: al die mooie nieuwe en soms dure materialen, werpen soms een drempel op om te kunnen starten. Als je echt wilt gaan tekenen, heb je genoeg aan een pen en papier.
 

8. Creativiteit kun je niet dwingen

Door te denken dat je niet iets creatiefs kunt doen als je ‘m niet voelt’, gaat het heel lang duren voor je gaat beginnen. Creativiteit is zoiets dat groeit, juist door het vaker te doen. Hoewel ik het niet zo zou willen noemen, ben ik voorstander van het ‘dwingen’ van je creativiteit door het te plannen. Als je blijft wachten tot het magische creeërgevoel op een ultiem hoogtepunt komt waarin je óók nog perfecte inspiratie én je vaardig genoeg voelt, gaat er weinig getekend worden in dit leven.
 

Jouw tekendrempel verlagen

Ben jij ook zo’n held in het ‘plechtig’ en moeilijk maken van tekenen voor jezelf en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Schuif lekker aan bij een van mijn workshops, live of online: deze zijn laagdrempelig en gaan uit van jouw tekenplezier en vooruitgang. Al honderden creatieven zoals jij zijn al lekker met me komen tekenen. Kom je ook starten met je creatieve leven?

Zo wil ik ook leren tekenen!