Een lege spread in zo’n mooi boekje vullen kan nogal wit en intimiderend voelen, toch? Inmiddels teken ik daar vrij gemakkelijk doorheen en vind ik het werken in een boekje in plaats van op losse vellen juist motiverend voor het tekenen. Ik geef je 5 redenen waarom het voor mij – en ik denk net zo goed voor jou – erg goed werkt om te tekenen in een sketchbook.

 

1. In een sketchbook teken je om te bewaren

Toen ik tekende in mijn tienerjaren koos ik vaker voor losse bladen: lekker veilig, want zo weg te gooien. Nu alles wat ik maak vanzelf is gebundeld in een boekje, richt ik me op het bewáren van mijn werk. Zo vormen al mijn tekeningen, ook het ietwat gekke probeersel met een ineens veel te blauwe lucht, onderdeel van mijn tekenproces. In plaats van iedere creatieve uiting zien als een los weggooibare creatie, maakt het bundeltje in je boekje dat je liever weer een tekening aan jouw reeks toevoegt. Voel je het verschil?
 

2. Je duwt jezelf tot grotere hoogten

Je boekje wil je alleen vullen met mooie spreads, toch? Ondanks de druk die je daarmee jezelf oplegt, kan ik je vertellen dat er gewoon mindere pagina’s tussen komen. Juist de tegenvallende pagina’s duwen je tot grote hoogten, doordat je alle creativiteit aanboort om de pagina te ‘redden’. Toegegeven, het voelt soms even benauwd, maar al zoekend en makend kom je vaak tot verrassend goede resultaten en je creatieve vaardigheden maken door deze drive echt sprongen vooruit.
 

3. Vaker tekenen omdat je een boekje wilt vullen

Een leeg boekje wil gevuld worden. Een tekenblok is gewoon een tekenblok, maar een sketchbook wil vol. Die motivatie maakt dat je wilt tekenen als gewoonte. Dat je vaker ‘even iets vastlegt’, anders komt het ding nooit vol. Soms is creatiedrang alleen niet genoeg en helpt de volle-boekjes-wens je prima om je gemakkelijk over je ja-maar-bezwaren heen te zetten.
 


 

4. Jouw verhaal vertellen in je journal

Je heel alledaagse dingen vastleggen in lijnen en kleuren helpt je bij je nieuwe tekengewoonte. In je sketchbook zie je terugbladerend het verhaal van je leven, en dat is een heerlijke opsteker om meer meer meer te tekenen! Nu je avondeten van gisteren erin staat, kan de nieuwe tweedehands fiets van je zoontje ook niet ontbreken. En het zakje vergeten wortels uit de supermarkt. Je steekt het een met het ander aan. Let op, want eenmaal op deze tour word je overspoeld door ideeën!
 

5. Mobiele creativiteit maakt laagdrempelig

Door je boekje en je al gemaakte tekeningen altijd bij je te dragen, wordt het extra gemakkelijk om ‘m hier of daar eens tevoorschijn te trekken. Op een terras, wachtend op het perron, bij de apotheek. Ik kies graag voor kleine tekenboekjes als vast onderdeel van mijn tasinhoud. Dit maakt tekenen tot een stuk minder plechtig gedoe dan dat ik persé in een atelier-situatie zou moeten maken. Klein maakt enorm flexibel en daarmee laagdrempelig om altijd en overal te tekenen. Boekjesliefde!
 

Leer mij tekenen in mijn sketchbook!